23 Kasım 2010 Salı

Ortadoğu üzerine küçük bir tur

LUBNANNNNN-----BEYRUT 2010

Bu şehrin gitmeden bana çagristirdiklari kaos, kalabalık, bomba, tehdit, liman, ticaret,falafel .....
Uçak biletimizi Middle East havayollarindan aldık, kafam hala biraz karisikti, ucaklarla ilgili iliskim ayagimi yerden fazlaca kestigi icin biraz iki uçlu- hem bulutlar ve uçmak kısmı eğlenceli hem de yerden bu kadar yüksekte olmak korkutucu-ME Lübnan'ın havayolu şirketi ucuz bilet özellikle erken rezervasyonlarda bulmak cok mümkün-gayet konforlu 1,5
saatlik kısa bir ucuşla Beyrut'dasınız. Beyrut'da bir taksi karmasasi var, taksiler hem bildiginiz ticari taksi olabilir hem de servis- dolmuş taksi olabilir. Sizin bunu Taksiciye söylemeniz yeterli. Taksi olunca 10 dolar, servis olunca kişi başı 2 dolar. Dolar sıklıkla ve kolaylıkla kullanılıyor esas para birimi lübnan pound-du.
Hava sicak ..... Bu kadar yesil olmasi sasirtici . Hani her sehrin ozel bir kokusu vardir ya burasi da zeytin : kahve: karisimi bir kokuya sahip bana gore...Her yer toz duman insaat sehir tekrar kuruluyor belliki ve korkarim bu ilk kez tekrarlanisi degil .... Sanki surekli bir ayakta durma cabasi veriyor Beyrut ama bunu yaparken korkak bir havasi yok, tamam yikildi simdi daha buyugunu yapacagiz dercesine buyuk, luks gokdelenler yapiliyor. Bu gelir gecer havayi ve hali luksu& yoksullugu her yerde ve durumda tekrar tekrar hissettiriyor bu sehir size, barlar ve gece hayati hadi biraz takilalim yarin ne olacagimiz hic belli degil dercesine....Huzunlu, depresif bir sehir degil asla belki biraz yarinlara bakmayan, eski ile bagini fazla modernize olarak bozmus, farkliliklari bir arada bulunduran bir sehir Beyrut.
Hemen hemen her yerde askerler var zaman zaman da Nato askerlerini goruyorsunuz, buna ragmen huzursuz olmuyorsunuz.
Hostel/ pansiyon niteliginde yerler var, en iyilerinden biri Talal Motel, eski sehir merkezine cok yakin ve banyo- tuvalet odanin icinde ( Iki kisi icin ucret 40 dolar)
Yemek en keyif verici seylerden biri Lubnan da; Falafel ( bugune kadar nohutla yapildigini sandigim ama ne yazikki nohutla beraber tanimlayamadigim bir bakliyatin kondugu bir cesit kofte) , humus, semiz otu salatasi bol sumakli, saj ( lahmacun ile gozleme arasinda bir sey), zahter( bir cesit kekikimsi ot) ve inanilmaz lezzetli etler, Lubnan da sebze meyve olarak yok yok inanilmaz bir cesitlilik soz konusu; muz agaclari hemen hemen her yerde, tropikal meyveler, narenciye, zeytin.....Tatlilar, baklava, badem ezmesi, antep fistigi ile yapilan sup super tatlilar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder